Het Vuurwerk, Reuzenommegang 'Katuit' 2008       Dendermonde heeft door de jaren heen in Vlaanderen een stevige reputatie opgebouwd door het afschieten van feeërieke vuurwerken. Het is de traditie dat elke Ros Beiaardommegang ook afgesloten wordt met vuurwerk. Sinds 1967 bij de vernieuwing van Katuit doet het stadsbestuur extra inspanningen om, als orgelpunt van de Reuzenommegang, een prachtig luchtvuurwerk te presenteren.

In de jaren ’60 en ’70 ging het nog om eerder bescheiden vuurwerken aan de toenmalige Bogaerdbrug (waar ook de apotheose plaatshad). Elk jaar kwamen er enkele vuurpijlen en speciale effecten bij, waardoor het al gauw uitgroeide tot een ‘feeëriek reuze-luchtvuurwerk’.

Het vuurwerk werd een attractie op zich. In 1983 is het vuurwerk voor één keer uitgeweken naar de Oude Vest. Tussen 1984 en 2003 had het vuurwerk steeds plaats in de Kerkstraat aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk (ook de Gildereuzen stapten mee op tot aan de kerk). Vanaf 2004 wordt het luchtvuurwerk afgeschoten achter het Stadhuis.

Van 1979 tot en met 2004 werd het vuurwerk telkens muzikaal begeleid door de stadsbeiaardier met het stuk ‘Muziek voor het Koninklijk Vuurwerk’ van Händel.

In 2005 is voor het eerst een volledig gesynchroniseerd muzikaal vuurwerk afgeschoten, waarbij het visueel spektakel in de nachtelijke hemel van Dendermonde, extra ondersteund wordt door passende muziek op de Grote Markt. De Grote Markt vormt de ideale omgeving voor dit kleurrijke en gevarieerd non-stop luchtspektakel.

 


Sponsors

 

NL logo 2016