Educatief project 'B-Rossen'

Naar aanleiding van dé gebeurtenis van het jaar 2020, de Ros Beiaardommegang op 24 mei, neemt de stad initiatief om een educatief project voor Dendermondse basisscholen op poten te zetten.
B-Rossen voor het Ros!

Het cultureel erfgoed van de Ros Beiaardommegang kent heel wat elementen, taferelen, verhalen, folklore en liederen. Ze verdienen stuk voor stuk levend gehouden te worden, opdat onze kinderen ze mee naar de toekomst dragen.
Bedoeling van dit project is dat je als school één element uitkiest in de projectgids. Er worden specifieke creatieve workshops over jouw element aangeboden, waar alle leerlingen van jouw lagere school bij betrokken zijn. De workshops worden door (lokale) kunstenaars of verenigingen verzorgd, in 1 of 2 workshopdagen op school of op locatie.

Voor kleuters zijn er geen begeleide workshops voorzien, maar DIY knaptandmaskers ontwikkeld door ‘Goliart.be’ en ‘drukdoenerij.be’.

HET RESULTAAT
Het proces en/of resultaat van de workshops wordt gefilmd door Videoclub Ros Beiaard en ingeblikt tot een heuse video-stoet, een virtuele ommegang van alle taferelen en elementen, in afwachting van de echte stoet op 24 mei 2020. Het filmpje wordt tentoongesteld in de Ros Beiaardexpo van de Stedelijke Musea. In de expo B-Rossen in de bib kunnen de fysieke werkjes van de leerlingen tentoongesteld worden tijdens de Jeugdboekenmaand vanaf maart 2020 tot het eind van het schooljaar.


DE EXTRA’S
De scholen die intekenen krijgen daarbovenop een uitgebreide doe- en inspiratiegids met lesmateriaal, info en contactgegevens over kunstenaars en verenigingen, extra documentatie en inspiratie om op school aan de slag te gaan met de elementen uit de Ommegang.
Erfgoedcel Land van Dendermonde biedt ook een banner-expo aan waar de elementen die deel uitmaken van het Unesco Werelderfgoed op een dynamische manier worden voorgesteld. Deze expo zal samen met de oude Walvis uit de Ommegang langs de deelnemende scholen reizen.
Verder worden er nog extra workshops, gadgets, boeken,… verloot onder alle deelnemende scholen.


CONTACT
Stedelijke Musea Dendermonde | educatiemusea@dendermonde.be 
Bibliotheek Dendermonde | bibliotheek@dendermonde.be