naar top

Duurzaamheid

De Ros Beiaardommegang en zijn randactiviteiten vormen een grote feestelijke vijfdaagse. Om de impact van die festiviteiten op onze leefomgeving te beperken, hebben we naast onze ingrepen ook jouw hulp nodig.

Hoe je op een duurzame manier naar de ommegang reist, ontdek je op onze mobiliteitspagina. Eens aangekomen, sensibiliseert ons ecoteam je op het terrein. Je kan ze gemakkelijk herkennen aan hun opvallende T-shirts (gemaakt van bio-katoen). 

Al ons cateringmateriaal is herbruikbaar. Je betaalt voor het gebruik ervan met een cashless waarborgsysteem (meer info volgt). Vergeet je waarborg niet terug te vragen. Je gebruikte materiaal inwisselen, voor een nieuw exemplaar, kan aan de eet- of drankstanden en inzamelpunten.

Heb je toch afval? Sorteer het dan correct in een van de afvaleilanden van Verko langs het parcours, te herkennen aan de  kleurrijke borden en ‘voetstappen’ op de grond.

OVAM GAS-vaststellers zien toe op het correct sorteren. Ze kunnen GAS-boetes uitdelen voor sluikstorten. 

Alle drank- en voedingstanden langs het parcours worden uitgebaat door lokale partners. Iedereen serveert hun gevarieerd aanbod, incl. vegetarisch, zo afvalarm als mogelijk. Hierdoor is onze ecologische voetafdruk significant lager. De Dendermondse hoofdsponsor Vicaris verzorgt de bieren en het Dendermonds bedrijf Carlos Koffie de warme dranken.

Vergeet je lege drinkfles niet mee te brengen! Je kan hem gratis vullen met fris kraantjeswater aan onze waterbar nabij de fietsparking van het William Bruynincxpark (stationsbuurt).

De toiletten zijn maximaal voorzien van spaarknoppen en/of waterbesparende kraantjes en biologisch afbreekbare producten.

Een toiletbandje kost je 1 euro voor een hele dag. Je kan het aankopen met je cashless betaalkaart. Een GAS-boete voor wildplassen loopt op tot max. 350 EUR.

Rokers kunnen gebruikmaken van peukenblikken langs het parcours of een gratis zakasbakje. Vraag een exemplaar aan het ecoteam. 

Wist je dat ... het 15 jaar duurt vooraleer sigarettenpeuken afgebroken worden. En dan nog blijven er microplastics over die het milieu zwaar belasten. 

Om de milieu-impact laag te houden, werd er veel minder promotioneel gedrukt dan in 2010 en overgeschakeld naar FSC-gekeurd papier afkomstig van duurzaam bosbeheer en/of gerecycleerd papier. 

Ter vervanging van flyers lanceerden we een leuke broodzakkencampagne in enkele regionale centrumsteden. Zo kan heel Vlaanderen meesmullen van ons Ros Beiaard.

Samen.straf

Er zijn tal van stadsdiensten betrokken bij het verduurzamen van de ommegang.

  • Het afval dat gegenereerd wordt bij de bouw van de praalwagens en decors (hout, metaal, isomo) wordt gescheiden ingezameld en maximaal gerecycleerd. De gebruikte verven zijn watergedragen en dus beter voor het milieu.
  • Het naaiatelier maakte unieke draagtassen en handige herbruikbare bekerhouders van een reeks oude banners en vlaggen. Cadeautjes die we, zolang de voorraad strekt, aan de vrijwilligers en gebruikers van de fietsparkings uitdelen.
  • Alle openbare verlichting en elektrische marktkasten op ons openbaar domein gebruiken het hele jaar 100% groene stroom dus ook tijdens de ommegang.

Aan de ingangen lopen vrijwilligers rond (11-15 u.) die jouw UiTPASkaart scannen. Je herkent ze aan hun opvallende T-shirts. De UiTPAS-stand bevindt zich aan de inrit van de parking van de bib. Je kan er onmiddellijk punten inruilen voor een leuk en handig cadeau. Nog geen kaart in je bezit? Check www.dendermonde.be/UiTPAS.

Meer info?

Rosbeiaard

Contact

Ros Beiaardcomité vzw

Gebouw
Stadhuis
Adres
Grote Markt9200 Dendermonde
Plan
Wegbeschrijving
Tel.
052-21 39 56
E-mail
Website
https://www.rosbeiaard.be/
Contactformulier
Contactformulier