naar top

Figuratie Katuit

Kriebelt het bij jou ook om eens deel te nemen als figurant tijdens de Reuzenommegang Katuit?
Naast onze vaste toneelverenigingen, dansgroepen, artiesten, reuzendragers, pijnders, buskruitschutters en Ros Beiaardharmonie, zoeken wij jaarlijks ook individuele figuranten.

Hierbij een overzicht waarbij je als individuele figurant kan aan deelnemen:

• Matroos op ’t Schipke
Wie: kinderen van ca. 5 tot ca. 8 jaar.
De plaatsen op ’t Schipke zijn beperkt tot 18 kinderen. Kinderen die al deelgenomen hebben met Katuit en 8 jaar zijn, worden automatisch doorgeschoven naar de volgende leeftijdsgroep.

Wat houdt de rol in: de kinderen mogen op ’t Schipke plaatsnemen en worden door twee volwassenen begeleidt. Indien ’t Schipke volzet is, werken we met een reservelijst. Indien er dan nog plaatsen vrijkomen (omwille van ziekte, reis, …) wordt deze lijst aangeschreven.

Momenteel kan er alleen nog ingeschreven worden voor de reservelijst.

• Nar / clown / kind van ‘t Vestje / duiveltjes
Wie: kinderen van ca. 8 tot ca. 12 jaar.

Wat houdt de rol in: elk jaar krijgt deze groep een aparte invulling, dit is afhankelijk van het thema dat Katuit dat jaar heeft. Dit kunnen narren, clowns, kinderen van ’t Vestje of duiveltjes zijn. De kinderen worden door een professionele artiest mee op sleeptouw genomen en worden door enkele begeleiders omringd.

Fakkeldragers
Wie: tieners van ca. 12 tot ca. 16 jaar.

Wat houdt de rol in: elk kind krijgt een brandende fakkel waarmee zij in een bepaalde formatie de straten verlichten voor de komst van de Gildereuzen. Op de Grote Markt vormen zij een lichtcirkel voor de apotheose. Deze kinderen worden begeleidt door enkele volwassenen die instaan voor het aanreiken en aansteken van de fakkels.


Knaptanden
Wie: jongvolwassenen van ca. 17 tot ca. 23 jaar.

Wat houdt de rol in: deze groep is beperkt tot 18 deelnemers en is zeer gegeerd. Hiervoor is er reeds een reservelijst aangelegd voor deelnemers.

Momenteel kan er alleen nog ingeschreven worden voor de reservelijst.

• Feestvierend volk
Wie: (jong)volwassenen of gezinnen/vrienden die graag samen willen figureren.

Wat houdt de rol in: elk jaar krijgt deze groep een aparte invulling, afhankelijk van het thema dat Katuit dat jaar heeft (vb. middeleeuwen, 19de eeuw, kermisvolk, …). Het is ook mogelijk dat deze groep vergezeld wordt van andere toneelverenigingen, die hen meeneemt in hun enthousiasme. Deze groep loopt meestal bij een scene waar publiek nodig is zoals bijvoorbeeld de Praalwagen van Polydoor de Keyser waarbij het ‘Feestvierend volk’ hem verwelkomt in Dendermonde.

• Hellebaardiers
Wie: (jong)volwassenen vanaf ca. 17 jaar.

Wat houdt de rol in: de hellebaardiers lopen in formatie door de straten met hun hellebaarden en begeleiden de reuzen tot aan de Kazerne. Deze groep is beperkt tot een 20-tal deelnemers tijdens de jaarlijkse Katuit en wordt uitgebreid naar 40-tal personen in aanloop naar de Ros Beiaardommegang.

Momenteel kan er alleen nog ingeschreven worden voor de reservelijst.

Als je geselecteerd wordt als figurant, zal je een brief ontvangen, waarna je ons je kostuummaten bezorgt. Voor sommige rollen wordt ook een aparte repetitie voorzien.
Alle kostumering voor bovenstaande figuratie wordt voorzien door het Ros Beiaardcomité.

Contact

Ros Beiaardcomité vzw

Gebouw
Stadhuis
Adres
Grote Markt9200 Dendermonde
Plan
Wegbeschrijving
Tel.
052-21 39 56
E-mail
Website
https://www.rosbeiaard.be/
  • Duiveltjes figuranten, in rood-zwarte kledij, lopen in straat tijdens de Katuitstoet
  • Figurantengroep 'feestvierend volk' passeert op de straat tijdens de Katuitstoet
  • Fakkeldragers staan in een rij tijdens Katuit
  • Narretjes omringd door een steltloper op de straat tijdens Katuit stoet
  • twee matroosjes kijken voor zicht uit op 'het schipke', een Praalwagen van de Katuitstoet