naar top

inclusiviteit

De afgelopen jaren en maanden heeft het lokaal bestuur in samenwerking met het Ros Beiaardcomité heel veel maatwerk geleverd om tegemoet te komen aan de wensen van Ros Beiaardfans met speciale noden.

Algemeen

Tot 9 u. kunnen mensen voor de deur afgezet worden. 

Na 9 u. wordt de binnenstad (alsook Noordlaan en Leopoldlaan) gefaseerd afgesloten en zijn geen voertuigen meer toegelaten voor van de veiligheid van figuranten en bezoekers.

Vanaf 10 u. is de hele binnenstad een voetgangerszone.

Staanplaatsen langs het parcours zijn gratis, voor iedereen, ook voor zij met een (erkende) handicap. Wie op tijd komt, heeft een mooie plaats. Daarnaast is het altijd, ook tijdens de ommegang, wenselijk dat mensen zich hoffelijk gedragen en mensen met noden voorrang geven. 

Hindernissen op het parcours zijn niet toegelaten, zie politieverordening. Alle verboden objecten worden geconfisqueerd aan de zes ingangen tot het afgesloten parcours, waar de veiligheidsdiensten (rugzak)controles uitvoeren. 

De politie is vrij om een professioneel oordeel te vellen en uitzonderingen te maken op de politieverordening in geval van noodzaak. Deze uitzonderingen zijn persoonsgebonden en situationeel. De veiligheidsdiensten zullen ingrijpen indien men dit (ter plaatse) betwist.

Tribunes

Mindermobiele bezoekers met een tribunekaart langs het parcours, die nog in staat zijn hun rolwagen te verlaten, kunnen hun rolwagen onder, naast of achter de tribune zetten (hangt af van de tribune).

We raden aan om de rolwagen steeds slotvast te maken.

Fans die bij de aankoop van kaarten melding maakten dat iemand van hun groep slecht te been is of in een rolwagen zit, ontvingen maximaal tickets op de onderste rij van hun tribune langs het parcours.

Mensen die kaarten kochten en ons pas achteraf meldden dat iemand van hun groep slecht te been is of in een rolwagen zit, werden in de mate van het mogelijke verder geholpen. 

Voorbehouden zones

Iedereen kan een gratis plaats langs het parcours innemen, ook fans met een (mobiele) beperking.

Alle mindermobiele fans, die geen tribuneticket kochten, konden een aanvraag indienen voor een voorbehouden plaats in de rolwagenzone langs het parcours (en bijhorende parkeerplaats nabij de voorbehouden zone). Registreren is niet meer mogelijk. 

  • De voorbehouden zone is niet overdekt. Zorg voor voldoende bescherming.
  • Er zijn vrijwilligers van INTER aanwezig in de voorbehouden zone voor assistentie.
  • Voor geregistreerde begeleiders (bij aanvraag gemeld) zijn zitplaatsen voorzien. 

Alle aanvragers van 2019 tot begin 2022, voor een toegewezen parkeerplaats en plaats in afgebakende zones langs het parcours, ontvingen een persoonlijke communicatie over hun aanvraag. Toekenningen gebeurden chronologisch en op basis van het attest van de FOD Sociale Zekerheid. Alle communicatie gebeurde op individuele basis.

De ommegang vindt plaats in de binnenstad van Dendermonde. Wie even een pauze wil inlassen om te rusten, kan daarvoor steevast gebruikmaken van de bestaande omgeving en aanwezige faciliteiten; zoals zitbanken of horeca.

Rusthuizen

Voor de bewoners van de woonzorgcentra Aymonshof en Mariatroon en van het Psychiatrisch Centrum Leilinde worden aparte zones voorzien voor hun bewoners.

Mobiliteit

Alle Ros Beiaardfans kunnen gebruikmaken van het reguliere mobiliteitsplan:

  • Op elke pendellijn rijden naast gewone autocars speciale liftcars rond, die mensen met een mobiele beperking oppikken. 
  • Iedere bus van De Lijn is voorzien van een verlaagd platform voor rolwagengebruikers. 
  • Wie treint met de NMBS kan een aanvraag indienen voor hulpverlening voor bijstand tijdens de treinreis

FAQ

Er is voldoende parkeerplaats voor iedereen op de randparkings. U hoeft uw mindervalide blauwe parkeerkaart niet te leggen; u bent zeker van een plaats.

De bus brengt u het dichtst mogelijk bij een ingang tot het parcours:

  • De haltes van de pendelbussen of bussen van De Lijn (in de verkeersvrije zone) liggen nabij de zes ingangen.
  • Iedereen moet het parcours betreden via een van de zes toegangen en vandaar uit te voet, met de rolwagen of rollator naar hun zone, tribune of staanplaats begeven.

Plan je reis via www.delijn.be/routeplanner of belgianrail.

Kiss & Ride

Automobilisten worden aan de rand van de stad omgeleid en maximaal naar de voorziene pendelparkings gestuurd.

Tot aan de rand van de verkeersuitsluitingszone (VUZ) kunnen mensen door particuliere personenwagens afgezet worden. 

Verkeerszones Ros Beiaardommegang

Pendelbussen rijden tussen een halte nabij het parcours en de pendelparkings. Op elke pendelparking is een bus voorzien die rolstoeltoegankelijk is.

Faciliteiten

Op elke locatie waar sanitaire voorzieningen zijn, zijn nabij ook voorzieningen voor fans met noden. In totaal zijn er, langs het parcours, een 15-tal aangepaste, rolstoeltoegankelijke toiletten.

Live meevolgen

Iedereen die verhinderd is om naar de binnenstad van Dendermonde te komen, om welke reden ook, kan live meevolgen via TV Oost en Radio 2. 

Wie ter plaatse de apotheose of binnenzetting in de Kazerne wil meevolgen, kan dat vanop ledschermen langs het parcours of in Vicaris Village.

Online shoppen 

Tot 8/5 was het mogelijk om online bestellingen te plaatsen, voor onze fans die niet fysiek in Dendermonde raakten, om welke reden ook. Vanaf juni wordt deze dienstverlening hernomen. 

Meer info?

Rosbeiaard