naar top

't Schipke

Het schipke kent een rijke geschiedenis met een wisselende thematiek doorheen de ommegangen. Volgens de overlevering zou het oorspronkelijke schip de relieken van de stadspatronen, Hilduardus en Christiana, afgehaald hebben. In de 15e eeuw stond het gekend als ‘het schip van Sint-Ursula en haar gezellinnen’. In 1560 noemde men het ‘het schip van Charoon’, de helleschipper. Vanaf 1651 werd het vaak als oorlogsschip vertoond door het schippersambacht. Dit exemplaar werd vanaf 1754 vervangen door een ‘dry mastich speelschip’. In 1888 was dit schip echter niet meer bruikbaar. Voor de Ros Beiaardommegangen van 1899 en 1914 deed men daarom een beroep op het oorlogsschip uit de Mechelse ommegang.
’t Schipke in zijn huidige vorm dateert van 1930. Het betreft een eikenhouten sloep. Destijds geleverd door de Baasroodse scheepswerf Van Praet-Dansaert en door Gustaaf van Walderen omgebouwd tot een 17de eeuws oorlogsschip. Kunstschilder Adolphe Willems verzorgde de eindafwerking. Achteraan werd de naam van de stad aangebracht ‘Tenere Munde’.
In de recentste ommegangen symboliseerde het schip de vroegere havennijverheid van Dendermonde of de spotnaam ‘scheepstrekkers’. Deze praalwagen wordt traditioneel bemand door jonge ‘matroosjes’.

  • Praalwagen “Schipke” met Dendermondse vlagjes. Kinderen gekleed als matrozen zitten aan boord.
  • Praalwagen “Schipke” met vlagjes van Katuit. Kinderen gekleed als matrozen zitten aan boord.
  • Zwart/wit foto van de praalwagen “Schipke” met kinderen aan boord getrokken door twee boerenpaarden.