Programma Katuit

De Ros Beiaardstad viert feest op donderdag 29 augustus 2019

Katuit 2019 is de laatste Reuzenommegang voor het Ros Beiaard op 24 mei 2020 opnieuw zijn ronde maakt in de stad van Dendermonde. Deze editie focust op spotnamen, vroegere Ros Beiaardommegangen en geeft een vooruitblik naar 24 mei 2020. De taferelen zijn vrolijk en kleurrijk met een duidelijke link naar Dendermonde. Hoofdrolspelers van de avond zijn Gildereuzen Indiaan, Mars en Goliath vergezeld van hun vaste entourage. Ook voor de Pijnders is er een belangrijke rol weggelegd.

Traditiegetrouw gaan vertrouwde elementen zoals ’t Schipke en de Walvis niet uit, enkele maanden voor de Ros Beiaardommegang. Maar geen nood, hun afwezigheid wordt opgevangen door tal van nieuwe onderdelen.

Katuit 2019 bestaat uit:

Proloog: De Ros Beiaardstad viert feest!

De Reuzenommegang neemt een wervelende start met een dynamische rood-witte proloog, vergezeld van muziek, vlaggen en stelten.

Tafereel 1: Aftellen naar 24 mei 2020 - Dendermonde is er klaar voor!

Het nieuwe, kleurrijke campagnelogo wordt letterlijk ‘op handen gedragen’ terwijl een ‘regenboogballet’ het publiek in de juiste sfeer brengt. Het tafereel wordt gevolgd door een nieuwe praalwagen met jonge figuranten en eindigt in stijl met een danschoreografie.

Tafereel 2: Aftellen naar 24 mei 2020 - de Pijnders zijn er klaar voor!

De Pijnders, de stoere dragers van het Ros Beiaard, worden geëerd in hun eigen tafereel. Ingeleid door een indrukwekkende triomfboog, demonstreren ze hun kracht en kunnen door een houten tredkraan voort te bewegen. Het tafereel eindigt met een vooruitblik naar 24 mei 2020 waar de Pijnders een sierlijke Ros Beiaardstructuur voortduwen. Dit alles wordt muzikaal ondersteund door een grote harmonie.

Tafereel 3: Een blik in het verleden - de ommegang van 1850, een dubbel jubileum

Voor de Ros Beiaardommegang van 1850 waren tal van aanleidingen. Maar, het was in hoofdzaak een dubbel jubileum dat het Ros Beiaard deed uitgaan: de 50e verjaardag van de Academie voor Schone Kunsten én de Rechtbank van Eerste Aanleg. Deze ‘Jubelfeesten’ werden door niemand minder dan Koning Leopold I bijgewoond.

Katuit 2019 brengt een eigentijdse interpretatie van hun bezoek. Het koninklijke gezelschap aanschouwt, vanop de pui van het Stadhuis, de feestelijkheden; toegejuicht door feestvierende Dendermondenaren. Dan volgt een nieuwe praalwagen met een symbolische voorstelling van Dendermonde, de kunsten en de rechtspraak.

Tafereel 4: Een blik in het verleden - de ommegang van 1888, de Lord Mayor op bezoek

In 1888 ging het Ros Beiaard uit ter ere van Polydoor De Keyser. Deze geboren Dendermondenaar schopte het tot Lord Mayor van London en bracht in die hoedanigheid een bezoek aan zijn geboortestad.

Een kwartet trompettisten kondigt de Lord Mayor aan. Samen met een groep fiere dames aanschouwt hij de festiviteiten vanaf een hoogte. Een letterlijke verwijzing naar Dendermondenaren hun vermeende karaktertrek als stoefers en hun geuzennaam ‘flauzenmakers’. Het tafereel wordt vervolledigd met passende muziek en dans.

Tafereel 5: Een blik in het verleden - de ommegang van 1930, de stad herrijst uit zijn as

Na de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog, herrees Dendermonde uit zijn puinen. Het gerestaureerde Stadhuis, een nieuw Justitiepaleis en tal van andere gebouwen staan symbool voor de veerkracht van Dendermonde. Het eerbetoon wordt uitgebeeld door een gloednieuwe wagen, waarin Dendermonde als een feniks uit zijn as herrijst, visueel ondersteund door een ‘vuurballet’.

Tafereel 6: Spotnamen en folklore

Spotnamen uitbeelden is een Katuit-traditie die uiteraard niet mag ontbreken.
De ‘makeleters’ trakteren het publiek op gerookte vis. Vervolgens bezoeken we een volks café, waar de klanten verbroederen bij een kaartspel waar volksmuzikanten de sfeer verzorgen. Vuurspuwers en jongleurs vervolledigen deze dynamische attractie. Terwijl narren met stokpaardjes en popjes voor kleur en beweging zorgen. Als afsluiter, vermaken de knaptanden het publiek en trakteert de kopvleeswagen de toeschouwers langs het parcours. 

Apotheose: Daar komen de Reuzen

Vendeliers, trommelaars en fakkeldragers introduceren de drie historische gildereuzen Indiaan, Mars en Goliath terwijl de hellebaardiers en buskruitschutters het trio omringen.
De Ros Beiaardharmonie, op haar beurt, verzorgt de opzwepende melodie die de reuzen tot dansen aanzet en het publiek in verroering brengt.

Slotdans

Na de zegetocht door de stad, keren de reuzen terug naar hun staanplaats aan de Kazerne, waar ze in stijl en onder begeleiding van de Ros Beiaardharmonie afscheid nemen van het publiek.

Vuurwerk en fuif

Dendermonde viert een geslaagde Katuit met een fantastische vuurwerkshow en een ‘reuzefuif’. Daarna telt iedereen verder af naar dé hoogdag van het decennium, de Ros Beiaardommegang op 24 mei 2020.

Prijs?

Zie tickets

Meer info?

Rosbeiaard
  • Gildereuzen_katuit