naar top

Verkeersmaatregelen Ros Beiaardommegang

De ommegangactiviteiten hebben een grote impact op de stad Dendermonde haar inwoners en bezoekers. De binnenstad werd opgedeeld in zones, waarnaar we verwijzen om de voornaamste impact chronologisch op te lijsten. 

Verkeerszones Ros Beiaardommegang

De VUP of verkeersuitsluitingsperimeter (geel)

De VUP duidt de autovrije zone aan op zondag 29 mei vanaf 9 u. tot de politie het gebied vrijgeeft na afloop van de stoet.

 • De VUP wordt afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer. Zijn wel toegelaten: fietsers, hulpdiensten, busvervoer van De Lijn en pendelbussen, en voertuigen met een doorgangsbewijs.
 • De VUP omvat: het gebied van de Nieuwe Dender, de Schelde en de spoorlijn tussen Mechelsesteenweg en Boonwijkstraat, tot de brug Gentsesteenweg, brug Martelarenlaan (eigenlijk kruispunt Mechelsesteenweg), brug Sint-Gillislaan en de Paardentrapstraat. Er is dus geen doorgang mogelijk via Noordlaan of Leopoldlaan.

De evenementenzone (oranje)

Is het voetgangersgebied op zondag 29 mei vanaf 9 u. In de evenementenzone doet de Ommegang zijn rondgang. Er is gratis toegang via 6 ingangen:

 • Gentsesteenweg t.h.v. Donckstraat
 • Kasteelstraat via Noordlaan
 • Papiermolenstraat via Noordlaan
 • Sint-Jacobstraat t.h.v. Leopoldlaan
 • Brusselsestraat t.h.v. Leopoldlaan
 • Zuidlaan t.h.v. Atheneum.

Het parcours valt binnen de evenementenzone en omvat: opstelling in Noordlaan en Donckstraat, aanzet in Gentsesteenweg via Kerkstraat, Prudens Van Duysestraat, Sas, Greffelinck, Emiel Van Winckellaan, Beurzestraat, Kerkstraat, Justitieplein, Franz Courtensstraat, Bogaerdbrug, Werf, Koningin Astridlaan, Dijkstraat, Oude Vest, Brusselsestraat, rotonde Brusselse Poort, Geldroplaan, Zuidlaan, Begijnhoflaan, Sint-Rochusstraat, Brusselsestraat, Vlasmarkt, Vlasmarktbrug, Ridderstraat, Grote Markt, Justitieplein, Kazernestraat en Kazerne.

De feestzone (rood)

Ligt binnen de evenementenzone en omvat: de Grote Markt en de Groene Dender, en Kerkstraat (vanaf de Beurzestraat), Justitieplein, Franz Courtensstraat, Kasteelstraat, Papiermolenstraat en de Kazernestraat.

Verkeersregelingen

Om het verkeer in goede banen te leiden, worden heel wat parkeer- en doorgangsregelingen ingesteld. Ze worden steeds goed aangeduid met verkeersborden. De politie kan altijd bijkomende verboden instellen volgens noodzaak.

Het wegtakelen van eventueel geparkeerde voertuigen met afwezige bestuurder en het stallen ervan, gebeurt op kosten van de bestuurder en/of de burgerlijk aansprakelijke persoon.

Organisator Ros Beiaardcomité vzw heeft speciale doorgangsbewijzen uitgereikt voor bepaalde zones of parkings. Nieuwe aanvragen zijn niet meer mogelijk.

Opbouw en voorbereidingen

In volgende straten worden tribunes opgebouwd van donderdag 19 mei tot en met vrijdag 27 mei: Vlasmarkt, Grote Markt, Gentsesteenweg, Onze-Lieve-Vrouwekerkplein, Justitieplein, Oude Vest, Emiel Van Winckellaan, Kerkstraat, Heldenplein, Sas, Zuidlaan en Begijnhoflaan. 

Door een wijziging in de planning van de tribunebouwer kunnen de verkeersregelingen die we eerder hebben aangekondigd, niet aangehouden worden.

We vragen om de verkeersborden (of politielint) voor parkeerverbod en doorgangsverbod ter plaatse op te volgen. Er zal plaatselijk een verbod gelden om te parkeren en stil te staan. Omwille van veiligheidsredenen zullen bij de opbouw en afbraak straatgedeelten afgesloten worden waar nodig.

Op de Groene Dender, de locatie voor Vicaris Village (festival van 25 tot 29 mei)  start de opbouw van stellingen en het podium op vrijdag 20 mei. 
Daar geldt parkeerverbod van 19 mei om 20 u. tot dinsdag 31 mei tot einde afbouw.

Vr 27 mei, Za 28 mei en zo 29 mei

Vr 27 mei:
Parkeren en stilstaan verboden van 12-2 u.: in de feestzone (rode zone) + Ridderstraat
Parkeerverbod van vr 27/5 om 8 u. tot ma 30/5 om 8 u. op Parking De Bruynkaai
Afgesloten voor verkeer van 18-2 u.: feestzone (rode zone) + Ridderstraat

Za 28 mei:
Parkeren en stilstaan verboden van 17-2 u.: in de feestzone (rode zone) + Werf, Koningin Astridlaan, Ridderstraat, Vlasmarkt, Dijkstraat van nr. 1-10
Afgesloten voor verkeer van 18-2 u.: feestzone (rode zone) + Werf, Koningin Astridlaan, Ridderstraat, Vlasmarkt

Parkeren en stilstaan verboden van za 28/5 om 20 u. tot zo 29/5 om 24 u.: In de evenementenzone (zie oranje zone op kaartje) + Noordlaan en Leopoldlaan.

 • Uitzondering: Parkeren mag wel in de Sint-Christianastraat van nr. 16-36, Kapittelstraat, Nachtegaalstraat, Molenstraat, Nijverheidsstraat, Leo Bruynincxstraat, Zwijvickstraat en Weldadigheidstraat.


Parkeren en stilstaan verboden van za 28/5 om 20 u. tot zo 29/5 om 24 u.: In de Stationsstraat, Sint-Gillislaan van rotonde Brusselsestraat tot Emanuel Hielstraat.

Zondag 29 mei

In de verkeersuitsluitingsperimeter (geel) zijn geen voertuigen meer toegelaten vanaf 9 u. Wel toegelaten zijn: fietsers, hulpdiensten, busvervoer van De Lijn en pendelbussen, en voertuigen met een doorgangsbewijs.

In de evenementenzone (oranje) is geen verkeer mogelijk. Vanaf 9 u. is dit een afgesloten voetgangersgebied.

Deze zones zullen na de ommegang gradueel opengesteld worden door de politie.

Parkings die niet gebruikt kunnen worden van 0-20 u.: Groene Dender, Zwembad Olympos (Leopoldlaan), stationsplein (kleine parking Stationsstraat), Kazernedomein (Noordlaan), Kwintijnpoort, Administratief Centrum, Zuidlaan/Geldroplaan, parking Colruyt, parking Delhaize.

Parkeren en stilstaan verboden van 6-24 u.: Sint-Onolfsdijk, Tragel tot Nieuwe Tijsluis en Tanneweg.

Parkeermogelijkheden voor bewoners

Inwoners langs het parcours kunnen hun voertuig gratis parkeren op onderstaande parkings zolang de capaciteit dit toelaat.

 • Parking RAC (voor- en achterkant), Begijnhoflaan
 • Parking Mechelse Poort (boven- en ondergronds), Oude Vest
 • Parking Bibliotheek, Kerkstraat
 • Parking Stationsplein (uitsluitend de grote parking)
 • Parking De Kleine Kroon, Kroonveldlaan

De voertuigen kunnen hier staan vanaf zaterdag 28 mei om 20 u. Gelieve de parking te verlaten vóór maandag 30 mei om 6 u.

Opgelet! Zorg dat je zondag 29 mei vóór 9 u. geparkeerd staat, want vanaf dan worden alle parkings gesloten. De voertuigen moeten blijven staan tot de de verkeersuitsluitingsperimeter of de evenementenzone vrijgegeven worden door de politie, na de ommegang.

Het is op zondag 29/5 vanaf 5 u. niet meer mogelijk om wagens te verplaatsen van de oprit of uit de garage langs het parcours binnen de evenementenzone (oranje zone) omwille van de plaatsing van dranghekken.

Parkeerinitiatieven voor bezoekers

Om het verkeer uit het centrum te weren, zijn er pendelparkings voorzien van waaruit pendelbussen de bezoekers naar het stadscentrum zullen brengen:

 • Parking A op het Hoogveld op terreienen Premium Sound Solutions en op de N41
  • Opgelet! Van Vlassenhout tot Heirbaan is eenrichtingsverkeer van toepassing
 • Parking B aan de Nieuwe Tijsluis en Sint-Onolfsdijk
 • Parking C aan de Bevrijdingslaan en Eegene
 • Parking D aan de Oktoberhallen in Wieze-Lebbeke.

Meer info zie mobiliteit > personenwagens.

Na de Ommegang

Voor het vlotte verloop van de afbouw van de tribunes geldt een verbod op parkeren en stilstaan van voertuigen.

Zo 29 mei om 24 u. tot di 31 mei om 20 u.

 • in de Oude Vest, Gentsesteenweg aan wzc Aymonshof, Kerkstraat, Onze-Lieve-Vrouwkerkplein, Emiel van Winckellaan, Sas, Beurzestraat, Zuidlaan, Begijnhoflaan (pleintje nr. 68-72), Justitieplein, Heldenplein en Sint-Christianastraat nr.16-36.

Do 2 juni van 6-20 u.

 • Op de Vlasmarkt.

Het is aangewezen uw eventuele bezoekers, klanten, leveranciers of personeel in kennis te stellen van bovenstaande maatregelen.

Meer info?

Rosbeiaard