naar top

Ros Beiaard van Marc De Bruyn

Het krachtige Ros Beiaardstandbeeld uit natuursteen symboliseert de levenskracht en het optimisme van de Dendermondenaren. Het is ontworpen door kunstenaar Marc De Bruyn.

In 1958 werd door de Vlaamse Toeristenbond een wedstrijd georganiseerd voor het maken van een nieuw Ros Beiaardstandbeeld. Uit een vijftal deelnemers werd het ontwerp van Marc De Bruyn als duidelijke overwinnaar gekozen door de dynamiek en de rijke symbolische betekenis die het beeld weergaf.

Toen bleek dat deze kunstenaar niet alleen afkomstig was uit Aalst, maar ook ontwerper van het ‘Ros Balatum’, waarmee Aalst de draak steekt met het Ros Beiaard, rees er toch enig protest. Ook de ongewone voorstelling van de vier Heemskinderen zorgde voor discussie onder de Dendermondenaren: zij werden namelijk niet op de rug van het Ros Beiaard afgebeeld, maar als kleine figuren onder zijn voorbenen. Uiteindelijk verzoende Dendermonde zich met dit beeld en kon het op 19 april 1959 onder grote belangstelling onthuld worden in het Stadspark.

Het beeld van witte kalkzandsteen werd rechtstreeks gehouwen uit een blok van 3 m³ harde Franse steen met een gewicht van ongeveer 7 ton.

Locatie standbeeld: William Bruynincxpark, Stationsstraat.

  • Kalkstenen standbeeld van een steigerend Ros Beiaard.