naar top

Pers en media

Beste persmedewerker

Na twaalf lange jaren zal onze eeuwenoude folkloristische stoet met internationale bekendheid op 29 mei 2022 zijn ronde doen in de straten van Dendermonde. Alvast bedankt voor uw interesse. Fijn dat u deel wilt uitmaken van de Ros Beiaardommegang.

Achtergrondinformatie

Het Ros Beiaard gaat rond in de historische binnenstad van Dendermonde en wordt voorafgegaan door bijna 2.000 gekostumeerde figuranten en een 20-tal praalwagens.

De eerste vermeldingen van een Ros Beiaard dateren van de 15de eeuw. Ook andere steden hadden of hebben een Ros Beiaard, maar Dendermonde is de enige stad waar het een eigen ommegang krijgt.

De Ros Beiaardommegang staat op de representatieve lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO.

De ommegang is een organisatie van de vzw Ros Beiaardcomité, een extern verzelfstandigd agentschap van de stad Dendermonde.

Persaccreditatie

Registeren is niet meer mogelijk. 

Enkel zij die een aanvraag indienen en per mail een bevestiging ontvingen (in de loop van mei) kunnen op 28/5 en 29/5 gebruikmaken van de persfaciliteiten die het Ros Beiaardcomité ter beschikking stelt.

Hobbyfotografen kunnen geheel vrij (zonder ticket) langs, niet op, het parcours beelden maken, zoals voorheen.

In het verleden vroegen en kregen hobbyfotografen een accreditatie voor langs het parcours, zodat ze geen toegang moesten betalen. Een symbolisch gebaar.
Dat is niet meer nodig. De Ommegang is, voor het eerst sinds 1975, een gratis en vrij toegankelijk event. Iedereen is welkom.

FAQ

  • Geaccrediteerde pers op de Grote Markt is toegestaan in de toegewezen zones op de markt een statief te gebruiken; voor bv. avondfotografie.
  • In het perscentrum zijn (voor zij met toegang) Ros Beiaardbetaalkaarten voorhanden (niet opgeladen).
  • Wandelroute van je parkeerplaats naar het perscentrum (SAMWD)
    • AC: Kazernestraat > trapje af; door mobiele nadar > Kerkstraat 47
    • Olympos: Leopoldlaan > Sint Jacobstraat > Bogaerdstraat > Franz Courtensstraat > Kerkstraat 47
    • Station: Stationsstraat > Zuidlaan > Begijnhoflaan > brugje oversteken > Zwarte Zustersstraat > Beurzestraat > Kerkstraat 47

Meer info?

Rosbeiaard

Contact

Ros Beiaardcomité vzw

Gebouw
Stadhuis
Adres
Grote Markt9200 Dendermonde
Plan
Wegbeschrijving
Tel.
052-21 39 56
E-mail
Website
https://www.rosbeiaard.be/
Contactformulier
Contactformulier