naar top

Kalleke Step

Sedert de 19de eeuw wordt het Ros Beiaard begeleid door een nar. Het ontstaan van deze figuur gaat terug op het Ros Beiaardverhaal dat zich afspeelt in de tijd van Karel de Grote (742 - 814). Deze vorst had een bode in dienst. Later is dat personage geëvolueerd tot een man in narrenpak. In de ommegang houdt de nar stevig de linten in de hand die aan het bit van het Ros Beiaard bevestigd zijn en danst al wandelend acrobatisch mee op de muziek.

Sinds de ommegang van 1914 kent het volk de nar als ‘Kalleke Step’, de klinkende bijnaam van de toenmalige nar Louis Steppé. In de ommegangen van 2000 en 2010 werd deze figuur met onuitputtelijk enthousiasme gespeeld door Walter De Smet.

Op 27 mei 1976 werd in Dendermonde het marionettentheater met de naam Kalleke Step opgericht. Duizenden kinderen van alle leeftijden genoten al van de sprookjes en spelfratsen van spilfiguur Kalleke Step. 

Meer info?

Rosbeiaard
  • Het Ros Beiaard geleid door nar Kalleke Step door de straten van Dendermonde op een zonnige dag.
  • Het Ros Beiaard geleid door nar Kalleke Step op de Grote Markt tijdens de Generale Repetitie.
  • Het Ros Beiaard met de Vier Heemskinderen op de Grote Markt begeleid voor nar Kalleke Step en de vedelaar tijdens de Ommegang.
  • Een steigerend Ros Beiaard met de Vier Heemskinderen met nar Kalleke Step in handenstand op de Grote Markt tijdens de Generale Repetitie.