naar top

De reuzendragers

Wat de pijnders zijn voor het Ros Beiaard, dat zijn de reuzendragers voor Indiaan, Mars en Goliath. Bij elke ommegang zorgen zij ervoor dat de drie historische gildereuzen sierlijk dansend door de straten van Dendermonde gedragen worden op de tonen van het Ros Beiaardlied of Ons Banier. Het is dit sierlijke dansen, samen met de prachtige bouw en kunstige versiering, dat de Dendermondse reuzen zo uniek maakt.

Sedert de vernieuwing van Katuit in 1967 hebben de dragers van de gildereuzen zich verenigd in een ‘Gilde der Reuzendragers’. Het is immers niet aan iedereen gegeven om een stukje waardevol erfgoed op de schouders te mogen dragen. Het is een voorrecht dat van vader op zoon wordt doorgegeven. De families Buggenhout en De Wolf vervullen hierin een prominente rol.

Het correct opheffen, dragen en neerzetten van de gildereuzen vraagt veel oefening en kunde. Niet alleen het torsen van het gewicht (ongeveer 80 kg per reus) vormt een uitdaging. Ook het in evenwicht houden van de gildereuzen en het stappen op maat van de muziek vraagt de nodige ervaring. Om elkaar regelmatig te kunnen aflossen, wordt er tijdens elke ommegang een beroep gedaan op tien dragers. Hoewel ieder van hen zijn eigen stijl van dragen heeft, kan niemand ontkennen dat de reuzen nergens zo mooi dansen als in Dendermonde.

  • Reuzendragers met grijze broek en rood hemd met de drie gildereuzen Indiaan, Mars en Goliath op de achtergrond.
  • Zwart/wit foto van reuzendragers en de drie Gildereuzen Indiaan, Mars en Goliath op de achtergrond.